Aankondiging
Aanvang
Zondag 24 februari 2019, 11:00 uur

Het Museum Beelden aan Zee in Den Haag ligt pal aan en gedeeltelijk in de duinen!

Gonny en ik nodigen jullie graag uit om te genieten van de werken van Ossip Zadkine, de maker van het beroemde beeld 'De verwoeste stad' in Rotterdam. In het museum zien we wat hij nog meer maakte en waarom!

Om 11 uur maken we kennis met elkaar onder het genot van een kopje koffie of thee.

Om ongeveer half twaalf bezoeken we de tentoonstelling. Rond half twee gaan we naar een restaurant in de buurt om te lunchen. Laat ons weten of je mee gaat lunchen. Dan reserveren we een tafel in een nabij gelegen restaurant.

Daarna gaan we ieder ons weegs. Als je van strandwandelen houdt….. !!

 

Ossip Zadkine

Zadkine aan Zee

De Russische kunstenaar Ossip Zadkine werd in juli 1890 geboren in Vitebsk in Wit-Rusland. Ossip was een zoon van een joodse vader, die zich voor zijn huwelijk bekeerde tot het Orthodox geloof. In 1905 stuurde zijn vader hem naar Engeland, waar hij vanaf 1908 studeerde aan de Arts and Crafts School in Londen. In 1909 vestigde hij zich in Parijs, waar hij Archipenko, Marc Chagall, Fernand Léger en Amedeo Modigliani ontmoette.

Eerste Wereldoorlog

Tijdens de Eerste Wereldoorlog meldde Ossip Zadkine zich als vrijwilliger en diende hij in het Franse leger als brancardier. In 1917 raakte hij gewond bij een gasaanval.
Vanaf 1918 werd het werk van Ossip Zadkine sterk beïnvloed door het kubisme. Hij ontwikkelde hieruit in de tweede helft van de jaren twintig een eigen stijl, die mede werd beïnvloed door primitieve kunst. Zadkine trad in 1920 in het huwelijk met de kunstenares Valentine Prax.

Tweede Wereldoorlog

Vanwege zijn joodse afkomst vluchtte Ossip Zadkine in 1941 naar de Verenigde Staten van Amerika. Zijn echtgenote Valentine Prax bleef in Parijs. Zadkine werkte tot het einde van de oorlog in New York. In 1942 nam Zadkine met Marc Chagall, Fernand Léger en Max Ernst en anderen deel aan de groepstentoonstelling 'Artists in Exile'.
Het bekendste beeld van Ossip Zadkine in Nederland verwijst naar de Tweede Wereldoorlog: Het beeld 'De verwoeste stad' in de Rotterdamse Leuvehaven herinnert aan het bombardement van Rotterdam in mei 1940.

Waardering

Ossip Zadkine is vooral bekend geworden als beeldhouwer, maar hij liet ook een belangrijk oeuvre na aan litho's en gouaches. Hij kreeg vele tentoonstellingen en zijn beelden staan in vele steden. In zijn voormalige atelier in Parijs is nu het Musée Zadkine gevestigd.
Ossip Zadkine overleed in november 1967 in Parijs. Hij werd begraven op het Cimetière du Montparnasse.

 

pien1958

Gestart op 27 januari 2019

Wie komen er?
Minimaal 4 deelnemers
 
Maximaal 11 deelnemers (5.5 mannen, 5.5 vrouwen)
 

De deelnemerslijst en de berichten zijn zichtbaar zodra je bent ingelogd.

Welkom