Aankondiging
Aanvang
Zaterdag 23 februari 2019, 10:15 uur
Einde
Zaterdag 23 februari 2019, 16:15 uur

Let op! Door afzeggingen is er nog voor 2-3 deelnemers plaats. Aarzel niet en geef je op! Of: deelnemers, neem nog iemand mee!

Themadag: De Gouden Eeuw en 't Rembrandt-jaar 2019, het mysterie van licht en duister

(Als je een hele dag te veel vindt, volg je alleen het middagdeel.)

Mijn achtergrond: jaren docent kunstgeschiedenis aan een Vrijeschool in het voortgezet onderwijs.

We bekijken een aantal topstukken van het Rijksmuseum, waarvan de meesten hangen in de zgn. "eregalerij", die eindigt bij de Nachtwacht. Onze zoektocht zal eindigen bij Het Joodse Bruidje, maar niet zonder een korte vooruitblik naar wat er een paar honderd jaar na Rembrandt komt, namelijk Vincent van Gogh en zijn vernieuwing van de schilderkunst! Er is namelijk wel degelijk een brug te slaan tussen Rembrandt en Van Gogh. Dat zal hopelijk duidelijk worden.

Dia’s bekijken via een beamer op een groot scherm gaat helaas niet in de “Picknickruimte” van het Rijksmuseum, maar er is een goed alternatief: je krijgt van tevoren een PowerPointpresentatie met alle besproken werken, om te volgen op je eigen smartphone of tablet.

Programma:

10.15 – 10.30u: Inloop in de “Picknickruimte” van het Rijksmuseum, waar we elkaar ontmoeten

10.30 – 10.45u: We stellen ons aan elkaar voor in een korte ronde

10.45 – 11.15u: Inleidende lezing over de schilderkunst van de barok in het algemeen en de Gouden Eeuw in Nederland in het bijzonder. De deelnemers kunnen mee kijken via de eigen smartphone!

11.15 – 12.45u: Eerste rondleiding met uitleg bij een aantal topstukken van het Rijksmuseum

12.45 – 14.15u: Lunchpauze (naar keuze in het museumcafé voor eigen rekening, of in de “picknickruimte”, waar je meegebracht eten en drinken mag nuttigen)

14.15 – 15.45u: Weer verzamelen in de "picknickruimte". Tweede rondleiding met thema “Rembrandt en het mysterie van licht en duister”

15.45 -  16.15u: Gesprek over wat we gezien hebben bij thee of koffie of borrel in het museumcafé (voor ieders eigen rekening)

16.15u: Afsluiting van de studiedag. We nemen afscheid.

Toegift voor wie wil: film ’s avonds bij mij thuis in Zeist: “Girl with a pearl earring”.

Over het leven van Johannes Vermeer is de prachtige film gemaakt “Het meisje met de parel” (Girl with a Pearl Earring) met Scarlett Johansson in de hoofdrol. De titel van de film verwijst natuurlijk naar het gelijknamige schilderij, dat hangt in het Mauritshuis, in Den Haag. De deelnemers zijn uitgenodigd bij mij thuis de DVD te gaan zien. Ik zal om 18.00u zorgen voor soep met stokbrood, kaasjes en een glaasje wijn of sap. Daarna bekijken we de film.

De trailer kun je vast bekijken:

 

Opmerkingen:
1.     Als je een hele studiedag te lang vindt, kun je ook alleen het middagdeel over Rembrandt volgen, vanaf 14.15u. Vermeld je voorkeur, als je je opgeeft.
2.     Uiteraard kunnen de deelnemers afspreken na afloop ergens een hapje te gaan eten! (Behalve degenen die bij mij de film gaan zien, want ik zorg voor een eenvoudige maaltijd)
3.     Het aantal deelnemers is beperkt: max. 6 personen. De reden is, dat bij meer personen de deelnemers mogelijk anderen in de weg staan bij uitleg voor een schilderij. Daarom kan de dag herhaald worden op 2 maart (krokusvakantie) of evt. 9 maart, als er te grote belangstelling is voor 23 februari. Als je dus ziet, dat 23 februari al vol is, stuur mij dan een bericht waarop je aangeeft dat je op 2 maart of 9 maart mee wilt doen!


Tickets en bereikbaarheid Rijksmuseum:

  • Museumkaarthouders hebben gratis toegang. Je kunt meteen door de “tolpoortjes”, geen wachtrij!
  • E-tickets kun je van tevoren boeken bij het Rijksmuseum.  (Aanrader! Geen wachtrij!)
  • Vanaf station Amsterdam Centraal: tram 2 en 12 (halte Rijksmuseum) of metro 52 (halte Vijzelgracht)
  • Parkeren doe je in de parkeergarage onder het Museumplein, ingang is naast de AH en pal tegenover het Concertgebouw

Kosten: vrijwillige bijdrage naar draagkracht na afloop in de “spaarpot” (onder meer de kosten die ik gemaakt heb om dit voor te bereiden, parkeerkosten, reiskosten e.d.). We gaan er een, gezellige, geanimeerde en hopelijk leerzame thema(mid)dag van maken!

Groet,

Ruud

 

Caddyfan

Gestart op  5 januari 2019

Wie komen er?
Minimaal 4 deelnemers
 
Maximaal 6 deelnemers (3 mannen, 3 vrouwen)
 

De deelnemerslijst en de berichten zijn zichtbaar zodra je bent ingelogd.

Welkom